Huzd ki a fejed

„Húzd ki a fejed a hurokból”

Mint láthatod a címet, idézőjelbe került. A hurok, amire gondolok ezzel a címmel, sokkal inkább élethelyzetek jelent, mint a szó klasszikus értelmében vett hurkot.

Amire gondolok:

azokra az élethelyzetekre, amikor egy másik emberrel való interakciónk, kapcsolódásunk, összetűzésünk nyomán a testünk megfeszül. Hogy mit is akarok ezzel mondani?

Keress egy olyan pillanatot a közelmúltból, ahol konfliktusba kerültél bárkivel. Lehet ez egy családtagod, egy ismerősöd, vagy a munkahelyi kollégád/főnököd, bárki. Próbáld meg felidézni annak a szituációnak a testhelyzetét a Te részedről. Ezt úgy tudod a legkönnyebben megtenni, ha például állva történt, akkor állj most fel újra, és idézd fel a szituációt. Engedd meg magadnak, hogy a testedben is megjelenjenek az érzések, amiket akkor éreztél. Például megfeszült a hasfalad, a kezed ökölbe szorult, a lábujjaid behajlottak, mint egy macska lábujjai, amint épp ugrani készül az áldozatára, a fejed előre tolódott, ezzel megfeszült a nyakad is. 

A fejünket ilyenkor helyezzük abba a bizonyos „hurokba”, amire a címben is utalok. Ez a hurok, egy érzelmi/stresszhelyzet, ami majdnem teljesen leállítja a testünk védekező/immunrendszerét. Minél többször kerülünk ebbe a helyzetbe, annál többször kényszerítjük magunkat arra, hogy leállítsuk az információ áramlását, amitől a test egészségesen működik.

Maga a gyakorlat:

Amikor sikerült a testhelyzet felidézned, és esetleg a fejed is előre van tolva, akkor tegyél annyit, hogy húzd vissza a fejedet középre, normális tartásba és közben tégy egy nagyon mély be-kilégzést, teljes figyelemben. Ha nem volt a fejed előre feszítve, akkor először told előre, és mielőtt visszahúznád, egy pillanatra feszítsd meg a nyakadat, azután húzd vissza a lélegzettel középre.

Amikor ez megtörténik, visszakerülsz a jelen pillanatba. Ezt a mozdulatot érdemes megtanítani magadnak, azaz ismételni jó párszor, hogy a testünkben rögzüljön maga a mozdulat, amitől ez később spontán meg fog történni, így azonnal vissza fogsz kerülni a jelen pillanatba.  Azon túl, hogy a jelenbe kerülsz, a feszültséget teremtő szituációk száma is csökkenni fog, így egészségesebb leszel.  Még annyit a gyakorlathoz, hogy amikor kilépsz a gyakorlásból, akkor azt mindig bal lábbal tedd meg, akár előre, akár hátra lépsz.

Jó gyakorlást!

gyakorlat, gyakorlatok

All rights reserved © Álmomban Ébren | Adatvédelmi tájékoztató